Składniki
- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
- 200 g sera żółtego (np. gouda)
- 150 g szynki wieprzowej gotowanej Henryka Kani
- zielona cebulka
- 1 jajko
- SOS:
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta soli
- szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE
1. Składniki do przygotowania sosu wymieszać. Ciasto francuskie wysmarować sosem.
2. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szynkę pokroić w plasterki, a następnie w słupki.
3. Dodać szynkę i posypać startym serem. Zwinąć w roladę. Zawinąć w papier i odłożyć na około 10 minut do zamrażalnika.
4. Piekarnik rozgrzać do ok 200 stopni. Roladę kroić na 2-3 centymetrowe plastry i układać na papierze do pieczenia. Ślimaki nasmarować rozkłóconym jajkiem.
5. Piec na złoty kolor około 18-20 minut.
6. Przyozdobić zieloną cebulką.
Gotowe. Podawać na ciepło lub na zimno.
Polecany produkt: